Evo ajde da probam da budem jasan.A ti me ispravi.Samo bih te molio da pre nego odgovoris da prvo procitas sta sam ja napisao a sta ti.
''U clanu koji citiras kaze se obveznik je duzan da jednom godisnje, znaci konkretan obveznik koji je fiskalizovao za svoje potrebe kasu sa bilo kojim brojem modula (to je za njega datum prve fiskalizacije i on apsolutno nema nista sa prethodnim fiskalizacijama)''
Poresku upravu ne interesuje koliko je korisnika bilo.To sto ti kazes da je to kod njega prva fiskalizacija to je potpuno nebitno. AKo je kasa kao nova fiskalizovana sa 0 to je prva fiskalizacija.I ne vidim sta je tu dvosmisleno. Fiskalizuje se ista kasa 9 puta,prva fiskalizacija je sa 0.
''Recenica jednom godisnje je toliko neprecizna, cak se ne zna ni da li se odnosi na kalendarsku godinu ili od datuma do datuma. Da u ovom clanu stoji od datuma fiskalizacije kase sa IBFM koji se zavrsava nulom, prihvatio bih da je sve krisalno jasno.''
Evo ja cu jos jednom da citiram zakon i da ti protumacim sta to znaci.
Обвезник је дужан да једном годишње обави технички преглед фискалне касе.Рок из става 1. овог члана рачуна се од дана прве фискализације фискалне касе.Crvena linija se odnosi na to da treba da uradi jednom godisnje, a rok od kada ce se racunati lepo pise u plavoj liniji, jer crvena linija je stav 1. I lepo pise od dana prve fiskalizacije,a to je modul 0, a ne pise prvi put kada je fiskalizovao korisnik kod koga je sada kasa.
Uostalom ako nekom nesto nije jasno presavije papir pa dopis za tumacenje ministarstvu pa ce videti sta ce mu odgovoriti.
Moj savet je da se ne tumaci nista na svoju ruku,tj. kako bi neko zeleo pa da se tako upucuje obveznik. Posle se to prelomi preko necijih ledja bez veze.
Izmedju ostalog po tipovima kase vidim da si servis Telefonije. Zovi njih pa neka ti oni kazu kako bi trebalo.Oni valjda znaju.
Pozdrav jos jednom i mislim da bi bilo najbolje da neko posalje doipis MFIN da oni prelome ko je u pravu a ujedno da se to ima crno na belo pa nek dodje ko hoce.
Ja ne znam da li ste se do sada susretali sa inspektorima koje ne znaju o cemu pricaju? Ovo je cist primer toga. Ko njemu daje za pravo da tumaci zakon kako in misli da jeste? Ja vas molim samo da mi pojasnite sta ovde nije jasno ili je dvosmisleno?
Обвезник је дужан да једном годишње обави технички преглед фискалне касе.
Рок из става 1. овог члана рачуна се од дана прве фискализације фискалне касе.
Moze da tumaci ko sta hoce ali zakon je zakon. A taj korisnik koji je kaznjen trebao je da se zali drugostepenom organu i da se pozove na zakon pa da vidis da li bi bio onda kaznjen.
Poreska moze da te kazni zasta hoce ako ne znas da li je tacno ili ne, ali ako znas onda je to druga prica.
Ovde je sve nejasno i dvosmisleno i ne znam sta ti u ovome vidis perfektno jasno.
Kod kupovine polovne fiskalne kase na IPU obrascu se zaokruzuje stavka 1.kupovina nove fiskalne kase (iako kasa nije nova) U clanu koji citiras kaze se obveznik je duzan da jednom godisnje, znaci konkretan obveznik koji je fiskalizovao za svoje potrebe kasu sa bilo kojim brojem modula (to je za njega datum prve fiskalizacije i on apsolutno nema nista sa prethodnim fiskalizacijama) Recenica jednom godisnje je toliko neprecizna, cak se ne zna ni da li se odnosi na kalendarsku godinu ili od datuma do datuma. Da u ovom clanu stoji od datuma fiskalizacije kase sa IBFM koji se zavrsava nulom, prihvatio bih da je sve krisalno jasno. Sve u svemu celokupna ova prica je jedna velika otimacina i zalosno je sto je jedino sto su nasi inspektori sposobni da otkriju u kontroli kasnjenje tehnickog pregleda i greska u zaglavlju isecka. Tvoj nick je fiskalizator a ne pravnik i ne znam zasto ti uzimas tumacenje zakona u svoje ruke:) Sve mi lici na pricu obveznike treba samo derati, ali ne zaboravi i ti si samo obveznik!!!